Hoe stress en piekeren ervoor zorgen dat je slecht slaapt

Hoe stress en piekeren je nachtrust verstoren (en wat je eraan kunt doen)



Stress en piekeren verstoren je nachtrust op een manier die veel vrouwen tussen de 30 en 45 jaar herkennen.
Je hoofd draait overuren, waardoor je moeilijk in slaap valt of vaak wakker wordt en vermoeid opstaat in de ochtend. Gelukkig zijn er manieren om stress te verminderen voor het slapen en een betere nachtrust te bereiken. In deze blog ontdek je hoe stress je slaap beïnvloedt en krijg je drie praktische tips, welke makkelijk uitvoerbaar zijn, om je hoofd leeg te maken en meer rust te vinden.


Hoe stress en piekeren je nachtrust beïnvloeden

Stress triggert je lichaam om cortisol aan te maken, een stresshormoon dat je alert en wakker houdt. Dit is handig als je een deadline moet halen, maar minder fijn als je probeert te slapen. Daarnaast zorgen piekergedachten ervoor dat je hersenen blijven malen. Je lichaam en geest schakelen niet over op de ruststand die nodig is voor een diepe slaap.

Hierdoor beland je in een vicieuze cirkel: door slaaptekort voel je je overdag minder energiek, waardoor je stressniveau stijgt. Dit maakt het nóg moeilijker om de volgende nacht goed te slapen.




Drie tips om piekeren te stoppen en stress te verminderen voor het slapen

Om je slaapkwaliteit te verbeteren, hoef je niet meteen alles te veranderen. Met deze drie eenvoudige stappen kun je je hoofd rustiger maken en je lichaam beter voorbereiden op de nacht.

1. Piekerstop met journaling

Een bewezen manier om piekeren te verminderen is journaling. Pak een notitieboekje en schrijf voor het slapengaan op wat je bezig houdt. Maak bijvoorbeeld een to-dolijst voor morgen of noteer wat goed ging vandaag. Zo kun je je gedachten letterlijk “uit je hoofd schrijven” en makkelijker ontspannen. 



2. Ontspan met de 4-7-8 ademhalingstechniek bij stress en slaapproblemen

Ademhalingsoefeningen zijn een krachtige manier om je stressniveau te verlagen en je zenuwstelsel te kalmeren.

De basistechniek is makkelijk.
Ga op je rug liggen en leg je handen op je buik.
Adem dan door je neus in richting je handen. Blaas je buik op tot een ballon.
Adem vervolgens rustig uit door je neus of mond en trek je buik daarbij langzaam in tot onder je ribben. Voel hoe je middenrif weer achter je ribben komt. Het voelt alsof een ballon weer helemaal leeg loopt.


Om makkelijker in slaap te vallen kun je deze onderstaande techniek proberen 's avonds in bed. Gebruik de basistechniek om in en uit te ademen.

Probeer de 4-7-8 techniek:

  • Adem in door je neus gedurende 4 seconden.
  • Houd je adem 7 seconden vast.
  • Adem rustig uit door je mond in 8 seconden.

Herhaal dit enkele keren. Deze oefening helpt je lichaam over te schakelen naar een rustmodus, wat essentieel is voor een goede nachtrust.



3. Creëer een schermvrije avondroutine

Blauw licht van je telefoon en computer verstoort de aanmaak van melatonine, het hormoon dat je slaperig maakt. Dit maakt het moeilijker om in slaap te vallen. Probeer een uur voor bedtijd schermvrij te zijn. Als dit niet lukt, schakel dan een blauwlichtfilter in.
Voor de computer kun je f.lux gebruiken.
Voor de telefoon zijn er tegenwoordig vele opties. Je kunt de kleuren op het scherm automatisch laten aanpassen aan het tijdstip van de dag via instellingen op je Android of Apple telefoon.
Maar wil je echt geen blauw licht meer uit je telefoon krijgen in de avond, kies dan voor Twilight (Android) of de instelling Night Shift (Apple).

Vervang schermtijd door een rustgevende activiteit, zoals lezen of luisteren naar zachte muziek. Je zult merken dat je hoofd rustiger wordt en je makkelijker in slaap valt.

TV kijken valt helaas ook onder schermtijd en geeft ook te veel licht.


Waarom professionele hulp waardevol kan zijn

Merk je dat deze tips onvoldoende helpen? Dan kan het slim zijn om hulp te zoeken. Stress kan een dieperliggende oorzaak hebben, zoals hormonale veranderingen of een ongezonde leefstijl. Ik, als Hormoon & Voeding Life Coach kan je helpen inzicht te krijgen in jouw situatie en gerichte oplossingen te vinden.

 “Ontdek hoe mijn coaching je kan helpen om stress te verminderen en je nachtrust te verbeteren.”


Conclusie

Stress en piekeren kunnen je nachtrust flink verstoren, maar er zijn eenvoudige stappen die je kunt zetten. Door journaling, ademhalingsoefeningen en een schermvrije avondroutine kun je je hoofd leegmaken en stress verminderen voor het slapen.

Wil je meer leren over hoe je stress effectief aanpakt en weer uitgerust wakker wordt?
Bekijk mijn online cursus “Beter Slapen Voor Jou”, speciaal voor vrouwen die klaar zijn om hun slaap en energie te verbeteren.